Alimentația în perioada sărbătorilor pascale

Doar ce au trecut sărbătorile de iarnă și am scăpat de kilogramele acumulate, uite că vine Paștele cu iepurașul plin de calorii. În fiecare familie care respectă tradițiile, se fac cozonaci, prăjituri, drob de miel, pască și ouă roșii, însă există anumite lucruri care se pot face pentru a îmbunătății alimentația.

Este recomandat să introducem treptat produsele de origine animală în alimentație (după perioada de post). Preparatele tradiționale, cum ar fi drobul, carnea de miel sau ouăle sa fie acompaniate de cat mai multe vegetale și în special, de legume de sezon. Metoda de preparare este foarte importantă, astfel alimentele la cuptor, abur, gratar  sunt de preferat, iar prăjelile trebuie evitate.

Așadar, vă propun câteva trucuri pentru a consuma câte puțin din toate și a vă bucura de sărbătorile pascale:

1.Moderația este secretul în această perioadă – chiar dacă alegem alimentele tradiționale, cantitatea este foarte importantă. De exemplu dacă e să consumăm acasă felurile tradiționale, iar apoi mergem în vizită, vom încerca să consumăm alte feluri de mâncare pentru un aport variat de nutrienți.

2.Aviz consumului de ouă – mai ales dacă acestea au vopsea din comerț; optați pentru vopseaua naturală: coji de ceapă, sfeclă, turmeric și nu mâncați mai mult de două ouă.

3. Dacă alegeți să consumați drob și friptură de miel, nu mai consumați și alte tipuri de carne în ziua respectivă. Digestia proteinelor este una mai lentă, iar excesul o va îngreuna.

4.Puteți opta pentru variante mai sănătoase de carne, mai ales dacă nu vă place cea de miel: carne de curcan sau vițel la cuptor cu ierburi aromate.

5.În cazul persoanelor diabetice sau cu probleme cardiovasculare, restricțille de sare și/sau de zahăr trebuie respecate și în această perioadă.

6.Iepurașii și ouăle de ciocolată sunt o tentație mare, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, astfel, o cantitate mică este suficientă pentru aportul de antioxidanți de care aveți nevoie. În medie, un ou de ciocolată are până în 500 kcal, astfel două ouă au jumătate din necesarul caloric al unei persoane.

7.Cozonacul de Paște este sfânt, indiferent de umplutură – este indicat să se consume 1-2 felii și nu după fiecare masă, mai mult între mese, ori caloriile, zahărul și grăsimile vor crea o stare de indispoziție.

8.Consum scăzut de alcool sau moderat și de băuturi carbogazoase – pe lângă numărul crescut de calorii, aceste băuturi conțin și mult zahăr. 1-2 pahare de vin sunt suficiente, iar dacă aveți poftă de suc, puteți opta pentru unul natural sau un pahar de apă/ceai.

9.Activitatea fizică are și ea un rol semnficant – chiar dacă sunt zile de vacanță și sunt ideale pentru odihnă, putem alege plimbări în aer liber, exerciții ușoare ori în loc să luăm mașina putem merge pe jos.

10. A doua zi de Paște este bine să consumăm alimente mai ușoare, pline de verdețuri, preparate la cuptor sau proaspete și să avem un consum adecvat de apă.

După toate mesele copioase este bine revenim treptat în zilele ce urmează la un stil de viață sănătos, dar să nu alegem o alimentație bazată doar pe sucuri. După cum am mai menționat, detoxifierea organismului se face singură cu ajutorul ficatului și al rinichiul, iar o alimentație bazată doar pe sucuri și supe sărace în vitamine și minerale, nu au efecte pozitive prea multe ori cel puțin nu de durată. Mai multe puteți citi aici.

Să avem Sărbători Fericite și cumpătate!

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *