Prepararea meselor – O strategie ușoară și sănătoasă

Câți dintre noi pățim adesea să fim lipsiți de energie și înfometați, fără chef de a face cumpărături sau a prepara ceva ? Un program ocupat este unul dintre motivele de top pentru care oamenii aleg mese rapide (fast-food), care sunt adesea încărcate cu calorii, nu conțin nutrienți valoroși și astfel, acestea contribuie la creșterea în greutate.

În timpul programelor agitate din timpul săptămânii, pregătirea meselor sau planificarea acestora este un instrument excelent pentru a ne ajuta să ne menținem și să urmăm o alimentație sănătoasă. Deși orice tip de pregătire a mesei necesită planificare, nu există o metodă corectă, deoarece aceasta poate să difere în funcție de preferințele alimentare, capacitatea de gătit, orarul și obiectivele personale. Aici sunt cateva exemple:
• Dacă acum obișnuiți să mâncați fast-food mai multe zile pe săptămână, obiectivul dvs. ar putea fi să alegeți o anumită zi a acelei săptămâni pentru a crea o listă de cumpărături.
• În cazul în care aveți abilități de gătit, ați putea alege o zi pe săptămână pentru a face cea mai mare parte a gătitului sau să încercați o nouă rețetă.
• Dacă gătiți deja mese săptămânale pentru familia dvs., ați putea crea un program, astfel încât să nu decideți în ultimul moment ce să faceți și să vă asigurați că aveți ingredientele necesare, de asemenea.

Beneficiile preparării meselor acasă
• Poate ajuta la economisirea banilor din moment ce doar alimentele de pe listă se cumpără.
• Economisirea timpului. Decât să gătești în fiecare zi, ori gătești o dată la 3 zile ori o dată pe săptămână.
• Ajută la menținerea greutății corporale, pe măsură ce decideți ingredientele și porțiile servite.
• Contribuie la un stil de viață echilibrat și sănătos din punct de vedere nutrițional atât la copii și adolescenți, cât și la adulți și la vârstnici.
• Reduce stresul odată ce evitați acele decizii de ultim moment despre ce să mâncați ori ce vă grăbiți să pregătiți.

Pași în planificarea și pregătirea meselor
1.Discutați cu familia despre alimentele și mesele preferate.
2.Începeți un calendar lunar sau o foaie de calcul pentru a vă înregistra ideile de mese, site-urile de rețetă preferate și listele de cumpărături alimentare.
3.Cătați rețete sănătoase. Rețineți rețete din revistele și ziarele tipărite și salvați-le într-un liant sau copiați link-urile de rețete într-o foaie de calcul online.
4.Luați în considerare anumite mese sau alimente pentru diferite zile ale săptămânii.
5.Anumite familii obișnuiesc să aibă o zi pe săptămână în care consumă paste, pizza sau orice alt fel preferat. Nu excludeți această zi din planificare.
6.Începeți cu pași mărunți: scopul este de a crea suficiente mese pentru 2-3 zile din săptămână.
7.Selectați o anumită zi a săptămânii pentru a: planifica meniul, fie săptămânal sau pentru întreaga lună, și scrieți lista de produse alimentare.
8.În ziua pregătirii mesei, concentrați-vă mai întâi pe alimentele care iau cel mai mult timp de gătire: proteinele precum puiul și peștele, boabele întregi cum ar fi orez brun, quinoa, fasolea uscată și leguminoasele și legumele la grill.
9.Fiți multi-tasking. În timp ce alimentele se coc sau se fierb, se taie legume și fructe proaspete și se uscă salatele pentru săptămână urmatoare.

Depozitarea felurilor de mâncare
Refrigerarea și congelarea reprezintă un pas important al planificării meselor de succes. Etichetați toate elementele pregătite cu o dată, astfel încât să puteți urmări când să le utilizați. Rotiți articolele stocate astfel încât cele mai vechi produse alimentare / mese să fie păstrate în față. Stocați obiecte extrem de perisabile, cum ar fi verdețurile, ierburile și fructele tăiate în față.
Atunci când vine vorba de congelare, unele alimente rezistă mai bine decât altele. Mâncărurile gătite tind să se congeleze bine în recipiente etanșe. Cu toate acestea, dacă textura unui aliment capătă un aspect nedorit după decongelare, acesta ar putea fi totuși folosit la supe sau sote-uri.
Refrigerarea la 4 ° C sau mai puțin:
1-2 zile: carne de pasăre curte sau carne de vită
3-4 zile: carne integrată, pește; supe și tocană
5 zile: fasole gătită; humus
1 săptămână: ouă fierte tari; legumele tocate dacă sunt depozitate în recipiente etanșe
2 săptămâni: Brânză moale
5-6 săptămâni: Brânză tare
Congelarea la 0 ° C sau mai puțin:
2-3 luni: supă și tocană, fierte
3-6 luni: carne și păsări de curte gătite
6-8 luni: fructe de padure si fructe tocate (banane, mere, pere, prune, mango), depozitate într-o pungă.
8-12 luni: Legumele feliate.

Așadar, planificarea și prepararea meselor nu este atât de dificilă dacă vă organizați puțin. Aceasta va ajuta atât la econimisirea banilor, a timpului, cât și la controlul greutății și îmbunătățirea sănătății. Nu ezitați să vă creați un meniu săptămânal sau lunar pentru putea profita de toate avantajele!

Cu drag,

Surse:
1. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db114.htm
2. Nago ES, Lachat CK, Dossa RA, Kolsteren PW. Association of out-of-home eating with anthropometric changes: a systematic review of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(9):1103-16.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *