Ce să mai mâncăm în zilele toride de vară ?

Atunci când vine vorba de mâncare, anotimpul joacă un rol important, astfel și alimentația este bazată pe anumite principii, cât și este sezonieră. Vara este un anotimp propice pentru a ne nutri organismul la cote maxime, datorită belșugului de fructe, legume, crucifere, semințe, leguminoase, etc. însă în anumite zile când temperaturile sunt foarte crescute, parcă nu avem poftă de nimic, așadar ce să mai mâncăm ? Ori mai bine zis ce să mâncăm ?

Este cunoscut faptul că anumite diferențe de temperatură perturbă organismul, astfel se percep altfel anumite lucruri, precum se schimbă și pofta de mâncare. Nu degeaba iarna consumi mai mult, în special lipide, pentru a te proteja de frigul de afară, în timp ce vara nu prea simți nevoia de a consuma multe, iar majoritatea le preferi reci.

Zilele toride de vară sunt lungi, fără aer, obositoare și scad pofta de mâncare, de aceea este extrem de fundamental să consumăm cel puțin 2 litri de apă (apă pură, nu însumată cu apa din fructe, legume, ceaiuri, sucuri și supe) și să încercăm să ne creăm un plan alimentar în funcție de necesitățile noastre și de paleta colorată a verii.

În linii mari și late, un plan alimentar văratec este ideal pentru această perioadă. Poate fi compus dintr-un consum crescut de legume și fructe, semințe și leguminoase, proteine de înaltă calitate preparate corespunzător și cereale integrale atât de benefice pentru un traznit intestinal normal și pentru ne menține greuatatea corporală în limite normale.

Astfel, lista sună cam așa:

 • salate răcoroase cu zeamă de lămâie, semințe și brânză feta/brie, telemea desărată
 • supe creme sau supe de legume ușoare
 • preparate la cuptor cu legume și carne de pui, curcan, porc sau vită alături de salate proaspete
 • cereale integrale (orez brun/sălbatic/integral/alb, quinoa, cuș-cuș, paste integrale sau albe) alături de multe fibre (legume și leguminoase), trase în tigaie cu puțin ulei, înăbușite sau la cuptor, ori consumate în stare crudă
 • cartofi normali sau dulci, copți la cuptor alături de proteine sau de alte legume, ori de salate, sau pur și simplu ca alternativă de gustări sănătoase de vară
 • leguminoase cu salată verde, porumb, roșii, diverse feluri de brânză, varză kale
 • ou în diverse feluri: omlete cu legume și brânză, tortilla de cartofi cu legume, ou poșat cu avocado, ou la cuptor în avocado alături de salate, ou fiert cu legume, cremă de brânză și cracker integral
 • sucuri de legume și fructe ori doar de fructe cu puțină miere și/sau lapte/apă
 • budinci răcoroase de chia și semințe de in cu fructe de pădure, pudră de cacao/roșcove și cu scorțișoară
 • în ceea ce privește desertul, care se consumă ocazional, se preferă cele de casă, cu o cantitate minimă de zahăr sau deloc, cu ingrediente sigure și cu multe fructe, să fie cât mai colorată
 • în final, pe lângă alimentație, este foarte imporant să ne hidratăm, deoarece datorită căldurii corpul se deshidratează prin transpirație, iar un consum de cel puțin 2 litri (în funcție de activitatea fizică), este vital!

După vorba, “Iarna nu-i ca vara”, dar nici vara nu-i ca iarna pentru că fiecare anotimp este special în felul său și este bine de știut să profităm de belșugul oferit, chiar dacă vine cu anumite dezavantaje.

Vara nu oferă numai o paletă bogată de alimente cât mai naturale, cât și nutrienți atât de benefici și valoroși pentru sănătatea noastră, dar mai oferă și soare, care este fundamental pentru doza de Vitamina D3, temperaturi plăcute pentru organizarea unor activități relaxante și o mai bună dispoziție și chef de viață.

Nu vă descurajați! Consumați suficientă apă și urmați niște pași simpli pentru a vă nutri organismul în acest sezon minunat și colorat!

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *