Și noi ce mai mâncăm în postul Crăciunului ?

Alimentația în perioada postului este foarte importantă, cât și stilul de viață pe care îl abordăm. Cele 40 de zile nu semnifică doar purificarea spirituală, ci cumva și o “purificare” a organismului.

În primul rând trebuie să avem în vedere echilibrul nutrițional pentru a nu pierde în greutate (dacă nu este cazul și nu doriți) și a cuprinde toate grupele necesare: carbohidrați, proteine și lipide. Mai mult decât atât, fiind clima rece, e nevoie de anumiți nutrienți pentru ca organismul să își adapteze consumul de energie.

Ceea ce nu trebuie să lipsească din alimentație, sunt cu precădere, fructele și legumele (mai ales cele sezoniere) și proaspete, preparate corespunzător pentru a nu pierde din nutrienți, leguminoasele care au un conținut crescut de proteine sănătoase și sățioase, semințe oleaginoase crude și nesărate, nuci și grăsimi vegetale, cum ar fi: avocado, ulei de măsline, de rapiță, de in, germeni de grâu, etc.

Având în vedere zilele puține în care se poate consuma pește, este deosebit de important să profităm și să consumăm pește proaspăt, la cuptor sau la grill și surse de omega-3, cum ar fi uleiurile de pește, unele semințe, gălbenușul de ou, broccoli, etc.

Pentru a compensa lipsa lactatelor și a laptelui, alimentele precum morcovii, semințele, vinetele, pâinea prăjită și bolurile cu cereale și fructe sunt o sursă bună de calciu.

În ceea ce privește sursa de fier, verdețurile, spanacul și unele fructe au un conținut crescut de fier, iar vitamina C va ajuta de asemenea la absorbția aceastuia mai rapid.

Să nu uităm că mesele regulate sunt extrem de importante și cantitatea de asemenea contează. Alegeți un orar al meselor și gustărilor și ajustați-vă cantitatea de mâncare în funcție de indicele de masă corporal și de necesarul energetic.

Hidratarea joacă și ea un rol important, astfel, un consum adecvat de apă este necesar pentru funcționarea normală a organismului.

Așadar, vă propun o listă de alimente care nu trebuie să lipsească din perioada postului:

 • linte roșie, galbenă și verde
 • fasole boabe
 • păstăi
 • năut
 • germeni de grâu
 • semințe oleaginoase
 • nuci
 • uleiuri vegetale
 • pește de calitate
 • fructe și legume sezoniere
 • verdețuri uscate sau proaspete
 • carbohidrați complecși, cum ar fi: variantele integrale de paste, orez, ovăz, semințe de in, quinoa, cous-cous.

Acestea fiind spuse, nu uitați că în perioada aceasta nu este vorba despre înfometare, scădere în greutate ori îmbuibare cu alimente nesănătoase. Este de preferat să evitați popularele combinații: pâine cu pateu vegetal, pâine cu zacuscă ori cu unt și dulceață, pufuleți, soia din abundență, sărățele, variante vegetariene de salam, parizer și alte mezeluri prin conținutul lor crescut de sare, conservanți, etc.

Pe lângă alimentația sănătoasă și echilibrată, hidratarea și un stil de viață sănătos, purificarea spirituală și faptele bune contribuie la un post ideal.

Să avem parte de un post sănătos și spiritual!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *